Top Chios beaches – Οι καλύτερες 6 παραλίες της Χίου!

Διακοπές. Ελλάδα, Αιγαίο.

Η Χίος είναι από τις καταπληκτικότερες επιλογές, ιδίως αν μπορείς να πάρεις την άδειά σου μόνο τον Αύγουστο. Ο τουρισμός στη Χίο δεν είναι ανεπτυγμένος (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καταπληκτικά ξενοδοχεία και τόποι προσανατολισμένοι σε αυτό) κι οι αφίξεις είναι περιορισμένες, δεν πρόκειται πουθενά να σε ενοχλήσουν οι τουρίστες (μακάρι να συνέβαινε αυτό και με τα φασαριόζικα μικρά παιδιά 🙂 ). Επιπλέον είναι μεγάλο νησί κι αν σου αρέσει να τριγυρίζεις και να κάνεις χιλιόμετρα έχεις πολλές επιλογές κι όμορφες διαδρομές.

 

Προσοχή: Αν έχεις σκοπό να πας σε πανηγύρι, πρέπει να κλείσεις τραπέζι. Ναι, σοβαρά μιλάω, στα πανηγύρια τους ισχύει η προκράτηση τραπεζιού. Ελληνιστί: Ρεζερβέ, με πλαστικό τραπεζομάντιλο και καρέκλα πάντα. Σε κάθε περίπτωση αν πας στη Χίο, μείνε μακριά από το Πυργί. Προτίμησε τα Μεστά για να πάρεις πολύ καλής ποιότητας κεραμικά και τους Ολύμπους για βόλτα στα μικρά στενά, προς αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων όπως μάθαμε στο μουσείο.

 

Υπολόγισε οπωσδήποτε μια δίωρη επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, μια καταπληκτική εμπειρία για την παρασκευή της μαστίχας, ενός προϊόντος που με κόπο έχουν αναπτύξει οι νότιες περιοχές του νησιού, τα μαστιχοχώρια. Εδώ για ακόμη μία φορά πρέπει να δυστυχώς να βγάλουμε το καπέλο στον ιδιώτη χορηγό πολιτισμού, αυτή τη φορά την Τράπεζα Πειραιώς που με εισιτήριο 3€ το άτομο, το έφτιαξε και καταφέρνει να το συντηρεί με πλήρη προσωπικό, πληρώσαμε 6€ το άτομο στην Αντίπαρο για ένα σπήλαιο και μια τσιμεντένια σκάλα με ανοξείδωτο κάγκελο, με 1 άτομο προσωπικό και 9 κάμερες CCTV για «ασφάλεια» των σταλακτιτών).

Που θα μείνεις: Η Χίος είναι αρκετά μεγάλη. Έχει πολύ δάσος, πέτρα, ένα καμένο τμήμα και φυσικά πολλές παραλίες από πολλές πλευρές. Εκτός κι αν πας χωρίς μεταφορικό μέσο και πρέπει να μένεις κοντά σε παραλία, η επιλογή που προτιμήσαμε και προτείνουμε είναι το/τα Αυγώνυμα. Στο κέντρο του νησιού, μπορείς να διαλέξεις προς τα που θα πας κάθε μέρα ανάλογα με τις διαθέσεις των ανέμων ή τις δικές σου. Πανέμορφο χωριό, κουκλίστικο με 2 ωραία εστιατόρια μόνο, μη ψάχνεις για νυχτερινή ζωή.

 

Προσοχή: Όλοι οι ανέμοι του Αιγαίου περνάνε από το Αυγώνυμα, αν δεν φυσάει εδώ δεν φυσάει πουθενά στο νησί. Στην επίσκεψή μας καθίσαμε 10 μέρες αλλά καμία μέρα δεν πετύχαμε χωρίς αγέρα. Έτσι ακολουθούν οι προτάσεις μας χωρίς να έχουμε επισκεφθεί το Γιόσωνα και το Ναγό που ήταν στη λίστα μας.

 

Νο 6: Ελίντα.

Μου το λέγανε αλλά δεν το πίστευα. Η ομορφιά είναι κρύα. Μπορεί να μην ανήκει στις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου αλλά είναι σίγουρα η πιο κρύα. Κατεβάζει ποτάμι από το βουνό, δεν εξηγείται αλλιώς και δεν υπάρχει μέρος να χαλαρώσεις, πρέπει να κολυμπάς με όλη σου τη δύναμη για να αντέξεις. Εδώ έρχονται Ρώσοι και Φιλανδοί και κοντράρουν ποιος θα κάτσει πιο πολλή ώρα ακίνητος μέσα στη θάλασσα. Τα έντομα πρέπει να τα έχουν φέρει μαζί τους οι Φιλανδοί, και να έχουν φτιάξει αποικία εδώ, αν έχεις επισκεφθεί Φιλανδικό δάσος με καταλαβαίνεις.

Θερμοκρασία νερού: Ατλαντικός ωκεανός

Σκιά: δεν σου χρειάζεται

Παραλία: Έξω πέτρα μέσα παγάκια.

Παιδιά: δεν αντέχουν το κρύο, αν το αντέχουν δεν μιλάνε τους έχει παγώσει η γλώσσα.

 

Νο 5: Αγία Δύναμη.

Πολύ όμορφη και μικρή.

Θερμοκρασία νερού: καλή.

Σκιά: Ναι, θα βρεις, έχει αρκετά αρμυρίκια.

+ έξω πετρούλες μέσα άμμος. Σίγουρα θα έχει κόσμο. Μπορείς να πας νωρίς και να επισκεφθείς και το σπήλαιο, εκτός αν έχεις επισκεφθεί το μούφα σπήλαιο της Αντιπάρου πιο πριν, και δεν θες άλλα σπήλαια, αλλά έτσι κι αλλιώς σταμάτα στην είσοδο του σπηλαίου και πάρε νερό, καφέ ή τσάι!

– Επικινδυνότητα για μικρά παιδιά: στα ύψη. Αν δεν υπήρχαν τα παιδάκια θα ήταν ψηλότερα.

Νο 4. Μαύρα βόλια.

Εντυπωσιακή και μεγάλου μήκους. Θα βρεις το χώρο σου ότι ώρα και να έρθεις. Όσο πας πιο κάτω τόσο λιγοστεύει το πλήθος. Καντίνα υπάρχει πριν περάσεις τον βράχο, καλή είναι, έχει δωρεάν wi-fi με εντολή Αντώνη Σαμαρά, αλλά το mojito δεν το γνωρίζουν.

Παραλία: Έξω βόλια, μέσα βόλια, βαθαίνει απότομα.

 

Νο 3: Αποθήκα.

Αν και μεγάλου μήκους παραλία, είναι όμορφη και μπορείς να εντοπίσεις το δικό σου σημείο. Μπορείς να πας και σε μια «σπηλιά» εκεί. Έχει καντίνα κοντά για ουζάκια και σαντουίτς.

Παραλία: Έξω άμμος και πέτρα, μέσα πέτρα.

+ εύκολη πρόσβαση

+ μέτρια θερμοκρασία

Παιδιά δεν μας ενοχλήσανε, υπάρχουν αλλά παίζανε πιο μακριά με τα κανό!

 

Νο 2. Βρουλίδια.

Παίρνεις 2-3 μπύρες από τη καντίνα και κατεβαίνεις τα σκαλιά στο πιο νότιο άκρο της Χίου. Όσο και να φυσάει από βορρά εδώ μάλλον την γλυτώνεις. Επικίνδυνη αν έρθει πολύς κόσμος και έχουν και παιδάκια μαζί τους αλλά είναι πολύ ωραία και αξίζει το ρίσκο.

Παραλία: Έξω πέτρες. Μέσα άμμος.

Θερμοκρασία: Νορμάλ για Χίο

 

Νο 1. Μακριά Άμμος.

Προσοχή είναι δίπλα στο τηγάνι, όχι το τηγάνι! Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα παραλιάκι με σχετικά δύσκολη πρόσβαση για μικρά παιδιά, που μπορεί να είναι και μόνο δικό σου. Σκιά έχει, δεντράκια έχει και λίγο παραδίπλα έχει και μια ψευτοσπηλιά που μπορείς να αράξεις κάτω από το βράχο. Τα έντομα είναι φιλικά εδώ εκτός αν κουβαλήσεις μαζί σου καρπούζι και αργήσεις να το εξαφανίσεις μετά το σφάξιμό του.

Η θάλασσα είναι ψιλοκρύα για κανονικούς ανθρώπους ζεστή για Χίος.

Έξω άμμος, μέσα άμμο βρίσκεις.

Σκιά: Ναι.

Αυτά, ελπίζω να φτάσατε μέχρι εδώ και να καταλαβαίνετε λίγο το χιούμορ μου.

 

You may also like